Wij geven het kasteel weer aanzien

omd-logo_2014

Komend weekend is het landelijk Open Monumentendag. Ter gelegenheid hiervan zal gedurende het hele weekend in Poortugaal aandacht worden besteed aan het vermaarde Kasteel Valckesteyn.

Op zaterdag 13 september herleeft de geschiedenis van het kasteel in de dorpskerk aan de Groene Kruisweg. Een dag later, zondag 14 september, vinden activiteiten plaats op de locatie waar ooit kasteel Valckesteyn stond.

De kerk heeft een nauwe relatie met kasteel Valckesteyn en zijn bewoners, waarvan enkelen in de kerk begraven zijn. Ook is er nog steeds de eeuwenoude kerkbank te zien waarin de Heren van Valckesteyn de kerkdiensten bijwoonden. In de kerk kunnen bezoekers een goed beeld krijgen van de geschiedenis van het vermaarde kasteel aan de hand van fraaie afbeeldingen en gebruiksvoorwerpen uit Valckesteyn. Door Cees den Otter (verbonden aan de Stichting Landmark Valckesteyn) is een nieuwe maquette van Kasteel Valckesteyn gemaakt die het kasteel in al zijn glorie laat zien. Rond 10 uur onthult burgemeester Wagner de maquette, waarmee hij tevens het startsein geeft voor deze bijzondere expositie. Iedereen die geïnteresseerd is in het kasteel Valckesteyn moet zeker een kijkje komen nemen. De expositie is zaterdag tot 17 uur te bezichtigen.

Op zondag 14 september kan men een kijkje nemen op de plek waar Kasteel Valckesteyn tot 1826 gestaan heeft  (hoek Slot Valkensteinsedijk/Slotsedijk).  De fundamenten van het kasteel liggen onder de grond, maar de plek waar slot Valckesteyn stond, is goed bewaard gebleven en door de vrijwilligers van de Stichting Landmark Valckesteyn weer toegankelijk gemaakt. Medewerkers van de Stichting geven van 10 tot 17 uur ter plekke uitleg over het kasteel en de stand van zaken van de plannen om het kasteel op zijn eigen plek weer zichtbaar te maken. Ook zijn enkele middeleeuwse pelgrims aanwezig, die prachtig kunnen vertellen over hun verre reizen. Cees den Otter laat enkele van zijn schitterende roofvogels zien. Vanaf Kasteel Rhoon kan men die dag een rondrit maken in een heuse paardentram. Tijdens deze rit door de historie van Albrandswaard wordt ook kasteel Valckesteyn aangedaan.

Meer informatie: www.landmarkvalckesteyn.nl


Copyright © 2013. Landmark Kasteel Valkesteyn All Rights Reserved.