Wij geven het kasteel weer aanzien

Leden Landmark bezoeken in Geervliet het ‘verleden’ van de Heren van Putten

donderdag, 02 augustus 2012

Leden van de Stichting Landmark Kasteel Valckesteyn waren maandag 30 juli te gast van de heer Felix van Hoorn van de Stichting Oud Geervliet en Jan Pieter Baan van de Hervormde Dorpskerk Geervliet. De leden van Landmark wilden zoveel mogelijk te weten komen over de geschiedenis van de Heren van Putten die ooit woonden op het Kasteel Valckesteyn in Poortugaal. Dit alles met het oogmerk om via een constructie zoals in Rotterdam de Coolse Poort, de contouren van het Kasteel Valckesteyn zichtbaar te maken.

Uit de verhalen van de beide gastheren bleek weer hoe interessant de geschiedenis van de Heren van Putten is. Zo bezaten de heren van Putten in 1246 in Geervliet een versterkte hoeve. Het Land van Putten omvatte toen behalve eilandjes die aaneengroeiden tot het huidige eiland Putten, een deel van de huidige Hoeksche Waard, een deel van het eiland IJsselmonde en een deel van het huidige Goeree-Overflakkee. Zetel van het bestuur was Puttenstein nabij Heinenoord. In de strijd met de Vlamingen werd dit slot in 1304 verwoest en de heren vestigden zich op hun Geervlietse hof. Geervliet werd daarmee hoofdplaats van Putten. In de Hervormde Kerk in Geervliet bevindt zich de graftombe van Nicolaas III van Putten (overleden in 1311) en zijn vrouw Aleid van Strijen (overleden in 13156). Oorspronkelijk heeft de tombe vrij in het koor gestaan en is deze vermoedelijk kort na de reformatie in een nis in het koor geplaatst. In 1961 en 1962 vond de restauratie plaats. Ook bezochten de leden van Landmark de raadzaal in het stadhuisje waar zich wapenborden en schoorsteenstukken uit de rechtzaal bevinden.


Na de bouw van het nieuwe gemeentehuis voor Bernisse in Abbenbroek wordt in de voormalige raadzaal nog altijd getrouwd. De leden van Landmark raakten, mede door de verhalen van Felix van Hoorn, nog meer onder de indruk van de geschiedenis van de Heren van Putten. ,,We zijn ervan overtuigd in Poortugaal met een mooi en interessant initiatief bezig te zijn.’’


de Schakel 02-08-2012
foto’s: J.Boonstoppel


Copyright © 2013. Landmark Kasteel Valkesteyn All Rights Reserved.